Kde sú všetci tí komunisti?! V Pente...

Aj Penta, aj OKS, aj KDS, aj Radičová etc. vidia svet pravicovo liberálne. Potiaľ v poriadku. Problém nastáva, že ho chcú podľa svojho videnia aj usporiadať a normálne cez voľby to nevedia pretlačiť.  Všetky doterajšie voľby v Slovenskej republike pravicové strany jednotlivo prehrali, napriek tomu vládli. Stačilo, aby sa spojili a o niekoľko percent prečíslili víťaznú stranu.
Počet zobrazení: 4728
penta.jpg

Na to však bolo zakaždým potrebné pred voľbami vyrobiť nejakého mutanta. Ako sa to dialo, hovorí spis Gorila: majitelia kapitálu dali peniaze a osoby, ktoré ešte neboli ministrami, sa prihlásili u súdruha Žinčicu. Takto asi vznikala SOP, ANO, „nová“ SDĽ..., a takto budú vznikať ďalšie novotvary.

Preto má Radičová otvorený dom, preto má Penta konšpiračný byt, preto má redakcia .týždňa svoj konzultačný klub - všade tam sa stretávajú priatelia pravicovo liberálneho videnia sveta a spriadajú nitky, ktorými by to malo ísť. A ide! V .týždni vznikala kandidátka aj volebný program Obyčajných ľudí a nezávislých osobností, ako nám vo svojom blogu prezradil Igor Matovič. Vôbec nezáleží na tom, že sa mu tá skvelá partia rozhádala trochu predčasne. Ono to pôjde aj bez Matoviča alebo s ním, to nie je podstatné. Podstatné je, že je pošliapavaná vôľa voličov, keď sa už dve desiatky rokov takto robí politika. Dôležité sú osoby v pozadí, ktoré majú to pravicovo liberálne videnie sveta ako Penta (ako J&T,...), bábky sa vždy nájdu. (O pravicovo liberálnom svetonázore Penty nás informoval Eduard Maták v rozhovore pre Sme.)

Otázka je, kto sú tí majitelia kapitálu, odkiaľ sa na tom našom „komunistickom“ Slovensku hneď po transformácii na kapitalizmus vzali. S trochou zjednodušenia odpoviem vtipom zo slovenského štátu, keď sa na tribúne rečnícky pýta slovakštátista: „No, a kde sú všetci tí komunisti?!“ „V gárde,“ ozve sa pod tribúnou.

Mladí draví študenti moskovskej elitnej školy nikdy nevyznávali socialistické myšlienky, pretože nimi nežili. Iba sa prispôsobili: bolo treba vyznávať vedúcu úlohu KSČ, tak ju vyznávali, lebo vedeli, že im prinesie výlučné postavenie. A keď ju už netreba vyznávať, stačí vidieť svet pravicovo liberálne a osvojiť si zákony džungle, tak sa opäť veľmi rýchlo prispôsobili. My nechceme rovnosť, my iba nechceme, aby bol nám niekto rovný, hovorí jedna moja literárna postava v románe Vtedy na východe.

Na novembrových námestiach v roku 1989 bolo módou odhadzovať stranícke knižky. Veľmi som sa čudovala, čo to s človekom urobí, keď už nie je jej majiteľom: stane sa iným? Bez osobnej katarzie? Masovo?

Asi hej – veď ich vídam, tých bývalých, dokonca teraz spolu s Dzurindom a Miklošom na mítingoch SDKÚ. Slovensko je malé, všetci sa navzájom poznáme.

Raz, myslím, že v roku 1987, bola v Bratislave tuhá zima, Dunaj zamrzol a mohutne nasnežilo. Ľudia z Petržalky mrzli na zastávkach autobusov, spoje vynechávali, a tu sa na ceste zjavila vykúrená šesťstotrinástka. Šmýkala sa pomaly, ale šla. Nahnevaní ľudia sa okamžite vzchopili: nastala taká guľovačka, akú som odvtedy nezažila! Kto len mal ruky, šúľal snehové gule. Papaláš za okienkom auta si kryl hlavu do goliera, také čosi tiež ešte určite nezažil. Veľmi by som sa čudovala, keby bol dnes inde ako na pravej strane. Zvykol si na teplo limuzíny.

Preto mi je dnes veľmi komické antikomunistické ťaženie nadšených pravicových boľševikov. Mali by sa pozrieť okolo seba – aj na tých stretnutiach v otvorenom dome, aj v konšpiračnom byte, aj v konzultačných redakciách... Tam určite nájdu tých, čo by im mali ležať v žalúdku. Lenže – ako by mohli, keď sú to ich chlebodarcovia a vidia svet podobne?  

Akurát tí zradení ľudia zostali na ulici. Volia v nádeji, že nastane zmena. Sama nenastane, noví papaláši si zákony nastavili pre seba a pre svoje deti. Vidia svet pravicovo liberálne ako Penta, OKS, KDS, Radičová – zvyšok doplňte podľa vlastného poznania.

Na snímke: Transparent priamo proti Pente som zaznamenal len na prvom proteste Gorila. Zaujímavé, hnev davu sa zameral - či bol zameraný - iba na jednu stranu vzťahu, politikov...
Foto: Emil Polák

 

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
14. február 2012, 14:58
hovoríte, píšete mi z duše. Je to presne tak ako ste to napísali, pentiacki goriláci nebudú proti sebe a preto sa ich facebookove zhromaždenia zamerali len na namočených politikov a nie na pravu príčinu tohto marazmu na Slovensku.
Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
14. február 2012, 15:39
Je ozaj pravda, akým čudným smerom sa začína kanalizovať ľudový hnev proti Gorile. Len aby nešiel po príčinách, nedajbože do hĺbky... Zaráža apolitickosť, dovolím si povedať až politická negramotnosť väčšiny protestujúcich. Museli prísť až českí anarchisti, aby povedali dačo k veci. Snáď by sa múdrejší ľudia mohli pokúsiť o nejakú analýzu ?
Obrázok používateľa Anonymný
#4
(neuvedené)
14. február 2012, 15:59
Úplne tak to vidím ja, ale ja to neviem tak napísať. Lenže ja mám z tohoto cestu von: Budúci socialistický liberalizmus / socdemácky / plus marxistický socializmus / duálna demokracia / a historický slovenský národ, čo je politika európskeho spoločenstva národov na sprostenie seba od kolonializmu, respektíve dnes ekonomického vykorisťovania ?národ voči národu?, kde utláčaný a aj utlačovateľ sú národy neslobodné. ?Cesta von zo spoločenského marazmu sa objaví vo výrobe, sa objavila v podobe programu v stroji, ale lenže, ľud je presvedčovaný a v presvedčení udržovaný, za všetkým zlým hľadaj minulý socializmus a všetko budúce k vyriešeniu sociálnych rozdielov je nemožné pre minulý socializmus.? Pani Gabika to pekne pravdivo napísala, lenže tiež, sociálne riešenia sú nemožné, pretože ľudia sa prispôsobia, ako bývalí komunisti a teda neverme si, že môžeme zmeniť sociálne vzťahy ľudí k ľudskejším. ?Veľká kritika pre pani Gabiku.? Lenže, jedna vec je možnosť riešenie spoločenských vzťahov prostriedkami existujúcimi vo výrobe / dnes je to program v stroji / a druhá vec je vedomie národa. Pokiaľ si národ nehovorí, každé individuálne úsilie je márnosť v tomto systém, všetko, čo bolo dobré je už zlé, všetko čo nám prospievalo nám už škodí, tak potiaľ nepríde k objaveniu a využitiu možnosti nachádzajúcej sa vo výrobe a k zmene spoločnosti o stupienok k ľudskejšej. Takže tak, tí v SLOVE, ktorí viete pekne písať, ak neviete budúcnosť, aspoň nekončite v minulosti, z ktorej je nemožná budúcnosť. Ja tvrdím, že dnes pohodová humánna sociálna revolúcia, kde všetky neduhy spoločnosti vníma iba pár ľudí, sa mení postupne v neľudský problém tým, že začína stále väčšia masa ľudí vnímať problém v spoločnosti.
Obrázok používateľa Anonymný
#5
(neuvedené)
14. február 2012, 16:42
Obrázok používateľa Anonymný
#6
(neuvedené)
14. február 2012, 17:09

Vsetko to bol podvod, nic viac.

Cele tieto protesty, ktore boli dopredu zorganizovane uzkym spolocenstvom z mimovladnych organizacii su podvod na naivnych ludoch.

Akoby paradoxom je, ze tieto "protesty" vedu ludia-aktivisti, o ktorych je uz verejne zname, ze ich mimovladne organizacie dotuje G.Soros. Weisenbacher, Krempaska, Mihaly, Wienk..... ten isty donor.

Vela ludi, ktori maju skusenosti a mali co povedat, boli tymito samozvanymi organizatormi vypoklonkovani, resp. pred nimi utiekli. Zopar ludi, ktori boli na podiu v pociatkoch, bolo nutene "odidenych", aby nenarusili priebeh tohto dopredu zrezirovaneho divadla...

Co sa tyka ich internetovej komunikacie s verejnostou ABSOLUTNE (ucelovo) zlyhala komunikacia s verejnostou a nakolko znacnemu mnozstvu nespokojnych ludi zacala vadit samotna komunikacia protestov a dali to aj pocitit organizatorom na FB, boli ich konta pre tento event ZABLOKOVANE...

Organizatori sa sami prekecli, ze spravili zoznam takychto ludi na FB a robia vsetko pre to, aby ich nazor nedostal priestor.

Jeden zo spoluorganizatorov protestov v BA Rastislav Gajdosik sa pred PGIII. vyjadril na margo nespokojnych ludi ohladne podrobnosti o poziadavkach:

"Jadrom protestu bude nieco uplne ine, len to nemozem rozoberat pred protestom"...

Obrázok používateľa Anonymný
#7
(neuvedené)
14. február 2012, 17:17
Díky za povzdych, Gabika, obávam sa však, že to už v roku 2012 vstali nové "hydry", keďže starým garnitúram došiel dych.

Trochu oddelím tie dve témy:
"Starí papaláši" sú už dnes na dôchodku ak nepomreli. Tí, čo sa vozili v tých šesťstotrinástkach. Niektorí ešte aj z tej mojej generácie, čo mala v novembri 1989 iba 35 rokov, ešte "zachytili vlak", ale tiež už dnes nebežia na špici pelotónu... títo penťáci a džíendťáci možno mali to "šťastie", že ako snaživí "mládežníci v SZM" išli študovať do Moskvy, nuž ale to boli špičkové školy a odtiaľ je i dnes veľa zbohatlých "nových Rusov".

Tým chcem povedať, že tie nové "hydry", ktoré sme si u nás pomenovali podľa odhaleného spisu "gorilami" ( vôbec, prečo s veľkým G?) už nemajú ale nič spoločného s nomenklatúrnymi kádrami komunistickej strany. Možno synovia? Čo ak vnuci?
Viac ma však ťaží, že tieto nové "hydry" už stratili morálku a stratili tvár aj sami pred sebou - ešte aj tí americkí miliardári sa nakoniec nejako "sebauvedomujú" a priznajú si, že "dane by im štát zvýšiť mohol", pretože sa hrozia toho sociálneho výbuchu, ktorý by mohol nastať, ak sa kotol prehreje a para zlosti vybuchne.
Tí naši "noví" si voľkajú v tej svojej pragmatickej pravici pohodlne z toho dôvodu, že vedia, že u nás nikdy žiadny sociálny kotol nevybuchne - ľudia jednoducho rezignujú a kto bude môcť, ujde za hranice...

Túto druhú tému už nemám chuť rozvíjať - ale je to o tom, že slovenská pravica a jej "hydry" z pozadia si sebavedomo nechajú zas voličov zvoliť "stred až vľavo", aby obchvatom obsadili pozliepanými pravicovými čriepkami parlament - a vedia, že beztrestne, pretože ľudia si zvykli nadávať na komunistov a eštebákov, ale nie na pravicové vlády a na vlastníkov kapitálu.

Ešte mi z toho smutne vychádza, že ten Edo Chmelár je predsa len "národným buditeľom", keďže sa ho "hydry" boja viac ako hrdličku z KSS...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
15. február 2012, 03:43
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
15. február 2012, 03:52
Ti rozumiem, čo chceš povedať:-)
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
15. február 2012, 03:58
:o)
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
15. február 2012, 04:02

Ešte mi z toho smutne vychádza, že ten Edo Chmelár je predsa len "národným buditeľom", keďže sa ho "hydry" boja viac ako hrdličku z KSS..." Peter Zajac-Vanka

Mne to skôr pripomína, že "ľavicoví" intelektali ako by (napr. Chmelár. Mesík a spol.) sústavne nastupovali do zlého vlaku.

Potom sa v ňom tlačia do predu, aby ho riadli. Nakoniec ich pasažieri (ktorí vedia kam chcú cestovať) strieskajú a vyhodia, alebo ich donutia vyskočiť (pokiaľ "dobrovoľne" nevyskočia) počas jazdy. /ako pri zostavovaní poslednej kandidátky 99%/

Takto to bolo s SNS, SDĽ, SZ aj 99 percentami (a sponzormi v pozadí ako napr. I. Weis)

Naposledy z vlaku idúceho opačným smerom museli na poslednú chvíľu vyskakovať Chmelár a Mesík (z vlaku 99 percent), alebo Ďurkoviča so Schlesingerovou z Matovičovho konzervatívneho vlaku?

Niektorí sa nevedia politický z orientovať a preto sa musia testovať, kde by sa im podarilo prisať a neodpadnúť. Keď to platiaci pasažieri že im čierni, alebo šedí pasažieri okupujú kupe tak, im dajú nakladačku a potom títo prisatí "chudáci" ukrivdene vyplakávajú na stránkach JTT.

Viac na: http://www.jetotak.sk/editorial/matovicov-velky-odrb

Chmelár vie tak najviac zorganizovať nejaký uletený protest za nejakú stupidnosť so silou demonštrantov 1-2 školských autobusov.Je to ako keď idú blchy po moste a kričia, ale dupeme ny vy hnusné Gorily.

Tak takýchto pseudo ľavicových intelektuálov akými sú Chmelár, Ďurkovič, Fabryová, Schlesingerová, Mesík, sa majú Gorily báť, nebuďte smiešny!

Ak by sa do poslednej proti gorilej demonštrácie neboli aktívne zapojili mladí komunisti, tak by neboli zrušili pravicové MVO (sponzorované cez NOS) ďalší protest proti Harabinovi, za Čentéša, za predĺženie Radičovej premierovania a ministrovania až do septembra, kým nezačne učiť údajne na Oxforde.

Kde bol pri demonštráciach podľa vás obávaný Chmelár? Doma, lebo zabával a prebaľoval syna.

PS: Asi si spomínate z pred cca 2 rokov (marec 2010)na dišputy s Ľubom Blahom. Na to akú dostal nakladačku a aké stupidné podpásovky udieral tento pseudo intelektuál Chmelár.

Po tom svinstve, čo predviedol voči Blahovi na stránkach JTT už s ním žiadna ľavicová strana ani teoretický nemôže počítať. Tak sa tlačil k stredo pravým Zeleným a naposledy k 99% ako vypočítavý oportunista s vodcovskými ambíciami!

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
15. február 2012, 04:13
Chatyv, konečne Ti rozumiem, čo chceš povedať:-)Milan Antal

***********************************

? Chatyv Alkov / 92.245.5.45 Kašlite na to, lebo Zajac vždy zostane Zajacom.

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
15. február 2012, 04:32
kto by mohol vedieť také podrobnosti zo života Eduarda Chmelára? vie niekto, že má syna a že ho doma prebaľoval? nebude to Chmelárove druhé ja, prevtelené do Ingy?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
15. február 2012, 04:38
marx, neriešte to.
Obrázok používateľa Anonymný
#8
(neuvedené)
15. február 2012, 04:42
bolo velmi komicke, vobec nectilo tych, ktori tak urobili. ako dalsie roky ukazali, jednalo sa o ludi, ktori k socialne orientovanemu statu nemali ziaden vztah, knizky boli pre nich len vytahom ku kariere, k moznostiam, ktore tu vtedy boli. z tejto ich ideovej platformy logicky vyplynulo, ze s nadsenim zacali budovat surovy ranny kapitalizmus - a nevideli v tom vobec ziaden problem. mnohi z nich vstupili do politiky a stali sa dokonca apologetmi hesiel "trh vsetko vyriesi", "stat je zly vlastnik" ako napriklad Mikulas Dzurinda, byvaly clen KSS....

keby sa vsak naozaj jednalo o budovanie niecoho, co prinasa ludom uzitok aj ked v inom spolocenskom systeme, by som to vedel pochopit. podla mojho odhadu asi tak 80-90% z nich budovali kapitalizmus tak, ze sofistikovane rozkradali to, co vybudoval socialismus, co vybudovali ludia za 40 rokov - a nebolo toho malo. rozsireny mytus o tom, ako sa piati mladi sikovni ludia pustili do podnikania s cinskym textilom a zakratko vybudovali financne imperium je len mytus. skutocnost je trochu ina - ich zakladny majetok pochadza z cachrov okolo VUB kuponu a inych predtym statnych podnikov, kde cez rozne nastrcene firmy a konatelov doslo k tomu, ze majetok za miliardy sa previedol na par jednotlivcov...

vysledkom 20 rocneho rozkradania narodneho majetku je to, ze stat si prestal plnit svoje funkcie, vsetko je rozkradnute, nemame ziadnu slovensku ekonomiku, mame len ekonomiku na slovensku, ktorej podiel je, ako spocital Peter Zajac-Vanka, az 90%tny. prestalo fungovat aj to, co kedysi bolo nasou pychou, napriklad polnohospodarstvo. verejne financie sa sprivatizovali, vznikom II. dochodkoveho piliera bol zruseny princip solidarity a otvorena cesta k deklasovaniu velkej socialnej skupiny dochodcov. ti najsikovnejsi odchadzaju do zahranicia pracovat a studovat, taka polovica tam aj ostane, kam by sa vracali, ved banky, macdonald, hypermarkety maju aj tam. kultura zivori po vsetkych strankach, verejnopravne media namiesto informacii manipuluju, sukromne zavaluju ludi brakom a bulvarom...

kapitalisticky system sa v roku 2008 dostal do vleklej krizy a ta sa prejavuje aj u nas. ked bol zverejneny spis ITP Gorila, liberalna pravica sa zlakla a chcela by urobit velke upratovanie - zbavit sa tych najviac skompromitovanych a etablovat novych ludi, ktori nemaju preflaknute ksichty ako Dzurinda a Miklos, ktori pravici velili doteraz a ktori sa podla vcera zverejnenych vysledkov prieskumu (agentura Polis) dostali na hranicu zvolitelnosti do parlamentu. spolu s tymito preflaknutymi by sa logicky chceli zbavit nepriatelov na lavej strane spektra, tych, ktori s modrymi bolsevikmi doteraz politicky bojovali, ktori upozornovali na ich prehmaty ako napriklad kupovanie poslancov, cachre pri privatizacii SPP, SE, tunelovanie tunala Branisko a ine...

vzdy bolo dolezite ist k volbam a volit, ale teraz je to este dolezitejsie, aby tieto plany nevysli - aby sa slovensko prestalo zadlzovat a nastupilo celkom inu cestu...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
15. február 2012, 04:57

kto by mohol vedieť také podrobnosti zo života Eduarda Chmelára? vie niekto, že má syna a že ho doma prebaľoval? nebude to Chmelárove druhé ja, prevtelené do Ingy? marx

****************************

Pán marx, to nežijete na Slovensku, ale diskutujete odkiaľ? Z USA?

Sám Chmelár vyhlásil v SR (v relácií Z prvej ruky) asi pred 3 týždňami, že sa mu o týždne narodí synček!

Dva dni sa o tom diskutuje na JTT. Tak sa konečne prestaňte nasierať, špekulovať a rýpať do mňa, ale diskutujte k veci v konkrétnom diskusnom vlákne!

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
15. február 2012, 04:58
Sám Chmelár vyhlásil v SR (v relácií Z prvej ruky) asi pred 3 týždňami, že sa mu o 2 týždne narodí synček!
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
15. február 2012, 05:18

Fakt neviem, o čom sa snažíte diskutovať?

Pretože bolo úplne jedno kto sa dostal k moci, pretože vždy išlo o to ako vydojiť štátny rozpočet, napchať svoju rodinu a kamošov do úradov a štátnych podnikov.

Stranícke knižky neznamenali takmer nič, pokiaľ sa jednalo o radových členov, či už KSČ, alebo hoc aj Smeru, alebo inej ľavicovej strany (SDĽ, SDSS,...).

Pseudo demokratický Smer funguje tak, že predsedníctvo na Súmračnej (hard core zakladajúcich členov) rozhoduje o tom kto bude okresným predsedom. Takýto okresný predseda má takmer neobmedzené právomoci, čím je de facto okresným "grófom", pokiaľ je Smer vo vláde. Len nesmie naštvať monarchu, lebo ho odvolá.

Oblbovačská politika sa viedla centristickým populistickým spôsobom pre priblblý pospolitý ľud, ktorý nemôže pochopiť a uveriť "pravidlam politickej hry" hranej za ich dane!

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
15. február 2012, 05:51
sa stal trapnym uz davnejsie. dajte pokoj, prestante dristat a atakovat vsetko co sa okolo vas pohne...
Obrázok používateľa Anonymný
#9
(neuvedené)
15. február 2012, 06:08
po odchode OKS a KDS z OLaNO:
Smer 40,8% 81 poslancov
KDH 9,8% 19
MOST 8,4% 17
SaS 6,6% 13
SDKU 5,1% 10
OLaNO 5,0% 10 poslancov
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
15. február 2012, 07:15
Vychádzam z publikovaných analýz politológov ako Juraj Marušiak

Fenomén strany Smer: medzi ?pragmatizmom? a sociálnou demokraciou

http://www.cepsr.com/clanek.php?ID=258

"Smer bol budovaný ako personalistická strana a aj napriek trojročnému pôsobeniu v parlamente sa len ťažko zbavuje imidžu "strany jedného muža."

Ide o stranu riadenú manažérskym spôsobom, ktorá je hierarchicky usporiadaná.

Stanovy poznajú privilégium tzv. zakladajúcich členov, ktorí majú možnosť zmeniť každé rozhodnutie snemu. Navyše predsedovia okresných a krajských štruktúr, ktorí by mali byť prirodzenými hovorcami názorov a záujmov členskej základne, sú do funkcií menovaní predsedníctvom (Stanovy 2004).

Hoci predseda Smeru R. Fico označil inštitút "zakladajúcich členov" za anachronizmus (Fico 2003), doposiaľ, ani pri poslednej novelizácii v decembri 2004, nebol zo stanov odstránený.

Absencia demokratických mechanizmov vnútornej kontroly straníckych elít môže v budúcnosti viesť napr. k destabilizácii poslaneckého klubu strany.

PS: Viem ako sú naštvaní radoví členovia (ktorým povyhadzovali z práce okresní predsedovia príbuzných pri čistkach v r. 2007/2008), tak sa nás neznažte presviedčať, že je všetko inak! Pretože stranícky preukaz radového člena Smeru znamená prd! Takže ich môžu pokojne pozahadzovať ako komunistické stranícke knižky!!!

Stránky

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984