Bývanie po slovensky: V oranžovej škatuli

Akékoľvek do detailov premyslené architektonické riešenie je samo o sebe úplne zbytočné, ak nie je zasadené do reality bežného života. Aký zmysel má, že sa všetky tatracentrá, hotely, riverkparky, tlačia do centra, ak tam nieto kde zaparkovať, nieto ešte žiť? Kto pri novovybudovaných bytových domoch postaví detské ihriská, škôlky, cyklistické trasy či vysadí trávniky?
Počet zobrazení: 1179
manhattan.jpg

Cenu Slovenskej komory stavebných inžinierov za najlepšie projektové riešenie stavebného diela získalo tzv. americké bývanie v podobe bytového domu Manhattan na Račianskej ulici v Bratislave. Bytový dom podľa autorov projektu „akcentuje svoje urbánne prostredie na mestskej radiále, je charakteristický celistvosťou architektonického výrazu, materiálu a jednoznačnosťou svojej formy. Je to reakcia na prezdobenú manieristickú architektúru mnohých súčasných bytových domov a pravdivé vyjadrenie ducha a racionality dnešnej doby.“ Samé superlatívy, priam ideálne miesto na bývanie, však?

Podobných architektonických riešení na Slovensku v poslednej dobe pribúda ako húb po daždi. Akékoľvek do detailov premyslené architektonické riešenie je však samo o sebe úplne zbytočné, ak nie je zasadené do reality bežného života. Všetky ospevované projekty ako Tri veže, River Park, ale aj spomínaný Manhattan majú jedného spoločného menovateľa: zahusťujú už aj tak preplnené plochy ďalšími kusmi betónu, tehál a skla. To všetko bez toho, aby riešili nielen statickú (parkovanie), ale aj dynamickú dopravu (ako sa dostať z objektu čo najrýchlejšie von). Výsledkom toho je kolaps dopravy v ranných hodinách, pretože nemálo nových developerských projektov sa buduje v úzkych uličkách, kde má problém prejsť ledva cyklista, nieto ešte niekoľko tisíc áut. O nových biznis centrách nehovoriac.

Aký zmysel má, že sa všetky tatracentrá, hotely, riverkparky, apollá či trinity tlačia do užšieho či širšieho centra, ak tam nieto kde zaparkovať, nieto ešte žiť? Kto pri novovybudovaných bytových domoch postaví detské ihriská, škôlky, cyklistické trasy či vysadí trávniky? To už sa do „vyšperkovaných“ architektonických riešení vojde málokedy.

Každú stavbu musí vopred niekto odsúhlasiť, so zmenou stavby pred dokončením musí niekto súhlasiť. A tento niekto má konkrétne meno aj priezvisko. Treba si to uvedomiť najmä 27. novembra, keď budeme vhadzovať do urny hlasovacie lístky v komunálnych voľbách.

 

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa michal.petrovaj@zoznam.sk
#1
Michal Petrovaj
22. október 2010, 18:13
čiže vidím to takto-nie je problém, veď máme hlavného architekta nejakého architekta Ing. Šlachtu-mimochodom vyjadruje sa k Svätoplukovi- ale mu je egal stavba Tri veže, River park a mnohé iné ktoré nelogicky stoja na možných hlavných cestných ťahoch s nemožnosťou rozširovania týchto komunikácií.Tento pán, nemám slov.Načo.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984