Nadstavba kapitalizmu - cesta k zrúteniu systému

Dôsledky sú nezadržateľné. Dochádza k vytláčaniu pôvodných krajín a k prerozdeľovaniu blahobytu medzi ostatné. Dochádza k masívnemu prelievaniu bohatstva do juhovýchodnej Ázie, najmä čo Číny a Indie. Dochádza k likvidácii sociálneho štátu na Západe po r. 1988. Dochádza k likvidácii sociálnych vymožeností kapitalistickej nadstavby, občania sa búria v mnohomiliónových demonštráciách.
Počet zobrazení: 1073
dav ludi-zastavy-transparenty-Robin Irvensen Ronnlund.jpg

Nadstavba preorientováva svoje zdroje z rozvoja do spotreby, keďže si nekladie za cieľ hľadať nové cesty rozvoja. Poskytuje tým svojim občanom zvyčajne viac blahobytu, vyššiu životnú úroveň, ako klasická forma. Nespotrebúva energiu na hľadanie zásadne nových ciest pre život človeka, uspokojuje sa s vegetovaním. Stáva sa tým ale vedľajšou, slepou vývojovou vetvou, ktorá nemá ďalšie pokračovanie.


Úpadok napriek bohatstvu

A presne touto cestou sme sa vydali po r. 1989, keď sme sa vraj navracali na hlavnú civilizačnú líniu. Obyvateľstvo USA  predstavuje asi  6,5 percenta ľudskej populácie, ale má vyše 40 percentný podiel na spotrebe zdrojov, zároveň do ovzdušia vypúšťa okolo 25 percent kysličníka uhličitého. Nie je vyčíslený podiel na spotrebe kvalifikovanej pracovnej sily, za výchovu ktorej dodávajúcim krajinám nezaplatili, podiel na ničení ich životného prostredia drancovaním ich zdrojov, ap.

Cesta USA ako bohatej kapitalistickej nadstavby teraz napodobňuje cestu Číny ako bohatej feudálnej nadstavby v 19. st. Napriek svojmu bohatstvu, rozvinutosti nakoniec Čína začala upadať a dostala sa do podriadeného postavenia západu. Nuž, blahobyt, konzum neznamená automaticky aj vyššiu kvalitu systému.

Poskytuje len obmedzený priestor, ohraničenú schopnosť využívať zdroje energie, suroviny a poznatky.  Počet krajín profitujúcich z tohto systému je tým obmedzený. V tomto prípade kapitalistickú nadstavbu môžeme prakticky stotožniť s G7.


Likvidácia doterajších vymožeností

Do tohto priestoru sa po r. 1989 tlačia ďalšie krajiny. Veľmi poučná bola televízna diskusia asi v r. 1990 troch prezidentov: nemeckého, československého a mozambického. Československý a mozambický prezident vyzdvihli úsilie svojich krajín pokračovať cestou západu. Vyvolalo to vo mne údiv a úsmev. Do tohto priestoru vstúpili niektoré východoeurópske krajiny. Samotný západ ich k tomu tlačil, politicky, ekonomicky, propagandisticky ale aj vojensky (vojenská agresia NATO voči Juhoslávii v r. 1999).

Dôsledky sú však nezadržateľné. Postupne dochádza k vytláčaniu pôvodných krajín z tohto priestoru, a k prerozdeľovaniu blahobytu medzi všetky tieto krajiny.

Dochádza k masívnemu prelievaniu bohatstva do juhovýchodnej Ázie, najmä čo Číny a Indie

Dochádza k likvidácii sociálneho štátu na Západe po r. 1988.

Dochádza k likvidácii sociálnych vymožeností kapitalistickej nadstavby, občania sa búria v mnohomiliónových demonštráciách (Nemecko, Taliansko, Francúzsko).

Keďže ide o vedľajšiu vývojovú líniu, kde sú zdroje orientované už len na udržanie stavu, nie na rozvoj, je s ňou nutne spojená strata perspektív, optimizmu, tvorivého (budovateľského) nadšenia. Kapitalistická nadstavba svojim občanom neprináša veľké vízie, veľké idey, neobmedzené perspektívy, zmysel života, veľké charizmatické osobnosti, žije z podstaty.

Potrebou väčšiny mladých ľudí v dnešnom kapitalizme je mať dobre platené zamestnanie, byt, auto, mobil, počítač, dovoliť si drahú dovolenku - a tým sa akosi svet dnešného mladého človeka uzaviera.

Prečítajte si celý, mimoriadne zaujímavý článok Nadstavba klasických systémov. Nájdete ho tu.

Ilustračné foto: Robin Irvensen Ronnlund a Global X

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa miLAN53@pobox.sk
#1
Milan Antal
29. október 2010, 12:18
Keby som bol vedel, že redakcia chce blog zaradiť ako článok, bol by som ho ešte prepracoval najmä po formálno-grafickej stránke. Napr. niektoré nadpisy pôsobia len ako zvýraznené tézy, pritom majú oddeľovať samostatnejšiu časť. Tým sa článok stáva menej zrozumiteľnejším. A neviem, či niektoré poprehadzované vety dávajú zmysel:-).
Obrázok používateľa miLAN53@pobox.sk
#2
Milan Antal
29. október 2010, 12:34
Ako som naznačil v podmienkach, systém v takejto podobe môže pretrvať tisíce rokov, ak 1. má dostatok zdrojov, 2. kvantitatívne sa nerozvíja. Kvantitatívny rozvoj ho totiž vždy bude tlačiť do zmeny systému. Niečo podobné, ako keď je voda v stabilizovanom stave, alebo keď ju zohrievame. Pri 100 stupňoch C sa štruktúra jej väzieb mení...... Treba však myslieť na to, kto sa rozhodne ísť touto cestou nadstavby, vytvoriť si stabilné, nemenné prostredie, ďalej sa nevyvíjať (tézy o tom, že liberálny kapitalizmus je konečné štádium vývoja, ďalej sa už niet kam vyvíjať), že vývoj okolitého sveta sa nezastavil. A to doslovne, po r. 1989 sa civilizácie vrátila o epochu dozadu (vraj na hlavnú vývojovú líniu), vývoj všeobecne, jeho hlavná línia však išli ďalej. A tak možno len predpokladať, že buď niekde v lone civilizácie, alebo mimo našej civilizácie sa vynorí oveľa vyspelejšia forma..... Za príklad nám môže poslúžiť vývoj polynézskej civilizácie. Môžme ju pokladať za evolučnú nadstavbu prvobytnej formy, vytvorili si stabilný vlastný svet, raj. A zrejme si tiež mysleli, že vytvorili najlepší z možných svetov a ďalej sa už niet kam vyvíjať. Presvedčili sa o svojom omyle s nástupom kapitalizmu, ktorý pri hľadaní nových trhov objavil aj tento izolovaný raj a ukázal mu, že sa mýlil vo svojich predpokladoch a vývoj išiel ďalej, aj keď polynézska spoločnosť sa nevyvíjala.
Obrázok používateľa miLAN53@pobox.sk
#3
Milan Antal
29. október 2010, 12:37
A v tomto zmysle bude aj socializmus ako novší systém opakovať niektoré cesty vývoja kapitalizmu, keďže systémy sa správajú podľa niektorých spoločných vzorov (programu). Ale k tejto téme zrejme osobitný blog, ale až po sviatkoch, treba aj cestovať:-).
Obrázok používateľa miLAN53@pobox.sk
#4
Milan Antal
02. november 2010, 09:31
Peter, ja sa nebránim otázkam. Pre mňa sa to môže zdať jasné, ale potrebujem to naformulovať do takej podoby, aby to bolo zrozumiteľné aj iným....... Preto je vhodná tímová práca, rôzni ľudia sa pozerajú na problém z rôznych uhlov pohľadu. A disponujú rozsiahlejšími poznatkami, môžu si oblasti podeliť. V tomto sa mi javí slabina ľavicovej teoretickej práce, že sa pracuje individuálne, nie tímovo.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984